Du har hørt en masse om e-cigaretter på det seneste. Måske i medierne. Måske fra venner, familie eller kollegaer. At de er farlige? At du kan dø af dem? At nogen bruger dem til at dampe THC eller CBD-olie (cannabis). Men hvad er op og ned? Forstå debatten på 5 min. ved at læse artiklen her.

Hvad sker der i USA?

I USA har der de sidste måneder været mere end 800 tilfælde af lungesygdom hos primært unge mennesker. Af dem er 12 personer døde. Medierne i Danmark har ud af ren uvidenhed frådende kastet sig over debatten, herunder DR, TV2, Politiken og Ekstra Bladet m.m. Disse medier har uden nærmere grundige undersøgelser, over en bred kam, beskyldt e-cigaretter som helhed for at være skyld i sygdommene. Men er det rigtigt?

Nej, det handler slet ikke om de e-cigaretter du kan købe i Danmark. Det har CDC (de amerikanske sundhedsmyndigheder) nu været klart ude at fortælle. Det handler om ulovlige e-cigaretter købt på det sorte marked i USA, som er fyldt med THC (cannabisolie). THC-holdige e-cigaretter er meget populære i USA, hvor man i flere stater har gjort det lovligt at sælge cannabis. Problemet er, at det sorte marked i USA er vokset hastigt. Det skyldes både at cannabis ikke er lovligt i alle stater i USA, og fordi folk har villet spare penge. Frem for at have købt testede produkter i anerkendte butikker, har man i stedet sparet 50% på at købe det fra gadesælgere. THC-holdige produkter købt på det sorte marked indeholder både olier der skal tynde produkterne op (for at gøre dem billige) og dusinvis af forskellige kemikalier herunder rester af pesticider. Det er dette folk i USA er blevet syge af.

Men hvad så med de e-cigaretter der er i Danmark. Er de testede, er de sikre – virker de?

Alle e-cigaretter solgt i Danmark (hos anerkendte forhandlere) er alle notificeret til et centralt system i EU, hvor alt indhold, samt test af emissioner mm. er oplyst. Det er den eneste måde produkterne må komme på markedet. Derfor ved man præcist hvad der er i produkterne. Der er også meget klare krav til hvad der må være i produkterne, og hvor meget nikotin mm. der må være i dem. Derfor kan du være helt sikker på indholdet.

E-cigaretter er minimum 95% mindre skadelig end cigaretter. Det er uomtvi.. Læs mere